20 Nisan 2016 Çarşamba

Yoğurtlu Yağlıca Otu ve Isırgan Otu kavurması

Merhaba,
Epey oldu yazmayalı. Birkaç aydır hem bizim ev, hem benim hayatım oldukça yoğundu. Yapılanları fotoğraflayamadım kimi zaman, kimi zaman da çektiğim fotoğrafları beğenmedim. Öyle olunca buraya koyacak bir şeyler de çıkmadı. Ama sırf sessizliğimi bozmuş olmak için uğramak istedim bugün.
Geçtiğimiz hafta sonu ablamın düğünü vardı. Dolayısıyla bu ayın ilk yarısı oldukça yoğun geçti. Yoğunluk, kalabalık ve düğün stresinin verdiği yorgunluk daha üzerimizden çıkmadı tabi. Ama ablam gördüğüm en güzel gelinlerden biri olmuştu. Her şeye rağmen çok güzel, kusursuz ve unutulmaz bir düğün oldu.
Ben bu arada diyetime tam gaz devam ettim. Epey yavaş olsa da kilo vermem, yaklaşık 10 kilo kadar verdim Mutluyum, hedefime ulaşmama az kaldı.
Diyet yapmak zor iş. Uzun vadeli bir diyet yapıyorsanız, yiyecek çeşitliliğinin az olması çok can sıkabiliyor. Her gün aynı şeyleri yemek artık "böööğ" dedirtebiliyor insana. Ama ben -çok şükür ki, çok fazla zorlanmadım. Her hafta değişen diyet listem, iki günde bir farklı türde beslenmem bana çok yardımcı oldu. Ayrıca sebze çeşitliliğinden ve son zamanlarda baharın getirdiklerinden de çok yararlandım.
Bahar mevsiminde diyet yapmak da kolay. Onlarca ot çeşidi varken yemek çeşidi de bollaşıyor elbette. Annem ablamın düğünü için gelirken köyden bir iki çeşit ot getirmiş. Yağlıca dediğimiz bir ot ve ısırgan.
Ben daha önce ısırganı sadece börekte yemiştim. Yağlıcayı ise pek hatırlamıyorum.
Yağlıca, ıspanağa benzeyen, daha ince sapları olan, ıspanaktan daha kalın ve düzgün yapıda, isminden de anlaşılacağı gibi yaprakları daha pürüzsüz-kaygan yapılı bir ot. İnce sapları piştiğinde, ıspanağa göre biraz daha sert kalıyor. Bu yüzden -yerken anladığım kadarıyla, sapları daha küçük doğramak gerekiyor.
Ben hem ısırganı, hem de yağlıcayı önce kaynamış tuzlu suda birkaç dakika beklettim. Daha sonra soğuk suya soktum ve suyunu iyice sıkıp doğrayarak kullandım.
Ben diyette olduğum için fazla teferruatlı olmasın diye sadece soğan ve baharatlarla tatlandırdım. Ama çok biraz salça ve su ilavesiyle yemeği de yapılabilir yağlıcanın.
İşyerinde öğlen yemeğim için gayet güzel, hafif bir yemek oldular bana.

Yoğurtlu Yağlıca Otu ve Isırgan Otu kavurması
Malzemeler
Yarım demet yağlıca otu
Yarım demet ısırgan otu
1 küçük soğan
Tuz, karabiber, pulbiber
Üzerine
3 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı sıvıyağ (ben kullanmadım)
Pulbiber
Yapılışı
  • Isırganın ellerinizi yakmaması için öncelikle plastik bir eldiven giyin. Yağlıcayı ve ısırganı su dolu bir kaba alın. Birkaç su yıkadıktan sonra su doldurup biraz sirke sıkın ve 10-15 dk bekletin (bu aşama temizlik için).
  • Küçük bir tencereye su doldurup kaynatın. 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip karıştırın. Otları ekleyin ve birkaç dakika kaynatın. Suyunu süzün ve otları hemen soğuk su dolu bir kaba alın. Soğuyan otları çıkarıp elinizle çok zarar vermeden sıkın. Bıçakla gelişigüzel doğrayın.
  • Bir tavaya 2 yemek kaşığı sıvıyağ koyun. Küçük bir soğanı yemeklik doğrayıp kavurun.
  • Doğradığınız otları da ekleyip karıştırın. 3-5 dakika bu şekilde kavurduktan sonra, gerekiyorsa tuzunu ekleyin. Karabiber ve pulbiber ekleyip ocaktan alın.
  • Servis tabağına koyduğunuz yemeğin üzerine çırpılmış yoğurdu dökün.
  • Bir cezvede 1 yemek kaşığı sıvıyağı kızdırın. biraz pulbiber ekleyip karıştırın. Yoğurdun üzerine serpiştirip servis edebilirsiniz.
Yakında yine bir yazı yazmak istiyorum. Bu ay bitmeden olmalı, biliyorsunuz arşivde 1 görmeye tahammül edemiyorum^^
İşte böyle. Yarın Sinop'a ufak bir geziye gidiyorum. Bol haberle dönmeyi planlıyorum. Şimdiden sizlere iyi hafta sonları dilerim. Instagram'da bol bol fotoğraf paylaşacağım. Oraya da beklerim.

Görüşmek üzere.

4 yorum:

  1. yağlıca otunu da ilk kez duydum sayenizde elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Annem getirene kadar ben de bilmiyordum :)
      Teşekkürler uğradığınız için.

      Sil
  2. Babam bunu çok sever. Bizim bahçede de istemsiz olarak çıkıyor ısırganlar, saç böreğini yapıyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saç böreği nefis olur. Isırganlısını yemedim ama tahmin edebiliyorum.
      Teşekkürler uğradığınız için.

      Sil

Tasarım:Sawako Kuronuma