9 Ocak 2017 Pazartesi

Salçalı Ekmek/ Çemenli Ekmek/ Çemenli Çörek

Şu sıralar ekmeklerimizi kendimiz yapıyoruz. Çeşit çeşit, cevizlisi, sarı unlusu, çavdarlısı, çemenlisi,
zeytin ezmelisi.. Kendi ekmeğimizi yapmak hem eğlenceli hem de daha sağlıklı. Sıkılana kadar böyle devam etmeyi düşünüyoruz.
Ekmek hikayemiz aslında üniversite okuyan yeğenlerim için yaptığım ekmeklerle başladı. Daha önce de yapıyordum ama bu kadar lezzetli ve yumuşak değillerdi sanki. Şimdi vaktim olduğundan daha uzun bekletip, daha güzel kabarmış ekmekler yapabildiğim için sanırım bu da.
Evde memleketinden gelmiş acı biber salçası bolluğu vardı. İçine bol sarımsak, bol ceviz, baharatlar ve tereyağı ekleyerek kahvaltılık sos yapmıştım. Bu sosu ekmek içinde kullanmak da harika bir fikir oldu. Yemeklerin, çorbaların yanında yendiğinde iştah açan, lezzetli bir eşlikçi oluyor.
Püfümüz; en az 1 saat ılık bir ortamda mayalandırmak, tekrar yoğurup bir 30-45 dk. da kalıbında mayalandırıp doğruca fırına vermek. Unutmayın ;)
Salçalı Ekmek/ Çemenli Ekmek/ Çemenli Çörek
Malzemeler
3 su brd. un
1 su brd. ılık süt
1 yumurta
1 tatlı kaşığı kuru maya
1/2 çay brd. sıvıyağ/ erimiş tereyağı
1 tatlı kaşığı tozşeker
Tuz
2 yemek kaşığı acı biber salçası/ çemen


Yapılışı
  • Ilık süt, maya, tozşeker derin bir kapta karıştırın. 5 dk bekletin, yumurta (isterseniz yumurtanın sarısından çok az, üzerine sürmek için ayırın bir kenara) ve yağı ilave edip karıştırın.
  • Önce 2 su brd. un eleyin karışıma. Güzelce karıştırın parmaklarınızla veya tahta kaşıkla. Daha sonra kalan 1 su brd. unu azar azar ekleyerek hamuru toparlayın. Üzerini kapatn ve petek üzerinde veya ılık bir ortamda 1 saat mayalandırın.
  • Hamur iki katına çıkınca tekrar yoğurun ve unlanmış tezgahta merdane ile açın. Üzerine biber salçasını sürüp rulo yapın. Hamuru fotoğraftaki gibi kesin.  İki parçayı da burun, sonra bu iki burulmuş parçayı birbiri ile burun :D (anladınız siz onu)
  • Hamuru (ben minik kare kalıpta yaptığım için) tekrar ikiye kesip hafifçe yağlanmış kalıba yerleştirin. 30 dk kadar tekrar kabarması için, üzeri kapalı olarak bekletin.
  • Ayırdığınız yumurta sarısını çok bastırmadan hamurun üzerine sürün ve önceden ısınmış 180 derece fırında pişirin.
Afiyet olsun!
Görüşmek üzere.




4 yorum:

  1. Müthiş güzel :) ellerinize sağlık.. ben de ekmek tarifleri arıyordum.. bu harika oldu.. diğer ekmek tarifleriniz varsa onlara da bakacağım. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim. Başka ekmek tariflerim de var. Sağ üstteki arama çubuğundan veya etiketlerdeki "ekmek" bölümünden diğerlerine ulaşabilirsiniz.
      Uğradığınız için teşekkürler.

      Sil
  2. Elinize sağlık, müthiş gözüküyor :)

    YanıtlaSil

Tasarım:Sawako Kuronuma